Karamellfärg i mjölk

Sitter på seminarium och tittar ut genom fönstret, och vad ser jag, det snöar! Hur nödvändigt vad det då? Mest troligt så kommer det inte ligga kvar tills imorgon eftersom det är plusgrader ute, men ändå, himla onödigt. Nu vill vi ha vår!

Måndag, och den har verkligen levt upp tills sina förväntningar, den har varit så seg och långdragen. Slutade kl 16 sen bar det av hemåt för att hämta tjejerna för att sedan ställa sig och fixa kvällsmaten på en gång. Efter maten så tyckte jag att vi kunde göra något roligt iallafall innan det är dags att fixa sig för natten, så vi tog fram grejer ur kylskåpet och skafferiet och körde lite experiment. 

Vi tog mjölk, karamellfärg, diskmedel och tops. Och vad kan man göra för något roligt med detta då? Jo, man kan skapa en färgexplosion. Du häller mjölk i en skål och droppar sedan valfria färger karamellfärg i mitten av skålen. Ta sedan en tops, doppa den i diskmedel och stoppa sedan topsen ner i mitten av skålen. När diskmedlet kommer i kontakt med mjölken händer det två saker, vattnets ytspänning minskar och bubblor av fett omringade av diskmedel bildas. Vilket tillsammans gör att karamellfärgen rör på sig.

Detta är ett jätte lätt experiment som är riktigt roligt och häftigt att göra. Tjejerna tyckte det var hel kul och gjorde om det ett flertal gånger. Får försöka hitta fler roligt små experiment man kan göra hemma från saker man har i köket. Det är riktigt roligt, även för mig, men även lärorikt för barnen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

25 år

Den stora äggjakten 2016

Valborg 2016